fbpx

Csúcsinnováció a magyar egészségiparban – Mióma RFA kezelése

Csúcsinnováció a magyar egészségiparban: több tízezer nő életét könnyítheti meg évente a rádiófrekvenciás abláció.

Mióma RFA: Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon végzik a mióma innovatív, műtét nélküli kezelését

 

Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon nyílt meg a lehetősége a méh jóindulatú daganatai (mióma) rádiófrekvenciás ablációval (Mióma RFA) történő, műtét nélküli kezelésének, amely évente több tízezer nő életminőségét is javíthatja. Az innovatív, rádiófrekvenciás technikával történő mióma kezelés előnye a hagyományos műtéttel szemben, hogy a méhet nem kell eltávolítani, a szervezetet a beavatkozás csak minimálisan terheli, és az esetek egy részében még altatás sem szükséges. A terület kiemelt fontosságú, mert évente 13.000 méheltávolítás történik Magyarországon, többségében mióma diagnózissal. Az új kezeléssel a méh megmenthető hegek nélkül, a beavatkozás nem csökkenti a későbbi gyermekvállalás esélyét. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben nem csak alkalmazzák az új technológiát, de oktatják is a magyarországi és külföldi orvosoknak, orvostanhallgatóknak. A szakemberek szerint hamar el fog terjedni a hazai egészségügyben az eljárás, amely bizonyos esetekben kiválthatja a hagyományos műtéti technikákat. Az innovatív orvosi technikák megjelenése kiemelten fontos Magyarországon.

Dr. Novák Zoltán PhD, szülész-nőgyógyász és nőgyógyászati daganatsebész, osztályvezető főorvos, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke szerint jelentős innovációnak számít a jóindulatú méhdaganat, a mióma vágás nélküli műtéti kezelési módja, a transzvaginális rádiófrekvenciás abláció, amely elsőként Magyarországon érhető el Közép-Kelet Európában. A mióma kezelésében az új méhmegtartó eljárás kiemelt fontosságú, mert évente 13.000 méheltávolítás történik Magyarországon, negyed részében rosszindulatú, háromnegyed részben jóindulatú daganatok miatt, az esetek többségében mióma miatt. A szakember elmondta: a miómák a leggyakoribb jóindulatú (nem rákos) daganatok, amelyek a méh simaizomsejtjeiből erednek, a reproduktív korú nők mintegy 20-50%-ánál előfordulnak. A diagnózishoz több vizsgálat is szükséges lehet, mint például a fizikai vizsgálat, az ultrahang, vagy az MRI. Sok nőnek nincsenek tünetei, de a miómák okozhatnak komoly és kellemetlen tüneteket, mint például erős vagy hosszan tartó menstruáció, alhasi fájdalom, nyomásérzet a medencében, hátfájás, gyakori vizelési inger, székrekedés és a meddőségben is lehet szerepe. A panaszok súlyossága és a beteg életkora dönti el, hogy a miómát gyógyszeresen kezelik, műtéti úton távolítják el, vagy katéteres embolizációt végeznek. A gyógyító sebészeti eljárások lehetnek konzervatív vagy radikális műtétek. A műtéti beavatkozás hüvelyen keresztül vagy hason át történő metszéssel hajtható végre, amelynek során gyakran a méh eltávolítására is sor kerül – mondta a daganatsebész.

Dr. Novák Zoltán hangsúlyozta, hogy válogatott esetekben ideális az új technika, amely az eddig alkalmazott módszereknek alternatívája lehet, mert a méhet nem kell eltávolítani és a szervezetet a beavatkozás csak minimálisan terheli. Kiemelte, hogy az ellátás ambulánsan történik, pár óra kórházi tartózkodással megoldható, és bizonyos típusú miómák esetén elvégezhető akár a hasfalon keresztül is, így még altatást sem igényel. Az új kezelés lehetőséget ad a méh megmentésére hegek nélkül, így nem csökkenti a későbbi gyermekvállalás esélyét sem. Ez az eljárás jelenleg a legkisebb megterhelést jelentő beavatkozás a miómák hatékony kezelésében. Tudni kell, hogy 5 cm-nél nem nagyobb mióma esetén javasolt elsősorban ez a típusú kezelés és bár a mióma nem teljesen tűnik el, csak a mérete csökken, az általa okozott panaszok jellemzően elmúlnak. Fontos, hogy egy szakember tudjon választani a több rendelkezésre álló kezelési lehetőség közül, hogy személyre szabottan a legideálisabb ellátásban részesüljön a páciens.

Dr. Harmat Zoltán, a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet radiológus főorvosa, regionális radiológus szakfelügyelő főorvos ismertette, hogy a rádiófrekvenciás ablációval (RFA) végzett kezelés során vékony kezelőtűvel megszúrják az elváltozást, felmelegítik, és a keletkezett hő elpusztítja a kóros sejteket, ami a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb megoldás. A kezelés a mióma vagy miómák méretétől függően kb. 30-40 percig tart. A radiológus főorvos elmondta, hogy a mióma kezelés sokrétű, vannak működő gyógyszerek, amelyek a tüneteket szüntetik meg, a műtéti illetve az alternatív eljárások pedig az okot. Azokban az esetekben, amikor a mióma mérete nem csökken olyan mértékben, hogy a panaszokat megszüntesse, a rádiófrekvenciás abláció jó alternatíva lehet egy esetleges méheltávolítás helyett. Kiemelte, hogy a rádiófrekvenciás ablációt a 2000-es évek elejétől hatékonyan használják külföldön és belföldön egyaránt számos tumorfajta kezelésére, leggyakrabban a máj, vese, csont, tüdő olykor a hasnyálmirigy rosszindulatú daganatai vagy jóindulatú elváltozásai kezelésre. A rádiófrekvenciás abláció számos területen alkalmazható, ahol képalkotó módszerrel vezérelve úgy tudunk eljuttatni egy tűt a gyógyítani kívánt részhez, hogy ne sérüljön más szerv. Elmondta, hogy az intervenciós radiológia olyan klinikai irányzat, amely hagyományos műtéti beavatkozás, a testüregek megnyitása nélkül végez sejt- vagy szövetmintavételt, hajt végre gyógyító vagy diagnosztikus eljárásokat. Kivitelezéséhez képalkotó irányítást használ (CT, MR, ultrahang vagy fluoroszkópia). A radiológiának ez az ága az elmúlt időszakban rendkívül sokat fejlődött, és már külön szakmaként foglal helyet a gyógyításban. Kiemelte azt is, hogy a fejlesztésre több mint 100 millió forintot ruházott be a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet. Dr. Harmat Zoltán úgy véli, hogy az innovatív beavatkozásokat alkalmazni tudó orvosok számának bővülnie kell, ezért nagyon fontosnak tartja, hogy az állami szakorvosképzésbe is bekapcsolódnak, segítve a radiológusok számának növelését. Az új technikát a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet nem csak a hazai szakembereknek oktatja, de nemzetközi képzéseket is tart, emellett szerződéses gyakorlati helyszíne a Semmelweis Egyetemnek – hangsúlyozta.

premiermed_mioma_rfa_slider

Riesz Zsófia, a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet stratégiai- és kommunikációs igazgatója elmondta: úgy véli, gyorsan elterjedhet a hazai egészségügyben az új eljárás, amely bizonyos esetekben kiválthatja a hagyományos műtéti technikákat, és nem csak belföldről, de a régióból is egyre több beteg veszi majd igénybe az innovatív kezelési lehetőséget. A kezelési eljárások innovációja nemzetgazdasági szinten is jelentős egészségügyi kiadás csökkentéssel jár, a betegállományban töltött napok száma mérsékelt, az utókezelésre fordított összeg minimális, és a nyitott műtéthez hasonló szövődményekkel és azok kezelésének költségével sem kell számolni.

A régióban egyedüliként végezzük a pajzsmirigy jóindulatú göbjeinek nyitott műtét nélküli, rádiófrekvenciás ablációval történő kezelését, valamint a jóindulatú emlődaganatok leggyakoribb típusának vágás nélküli kezelését fagyasztásos eljárással, krioablációval. Az innovatív eljárások alkalmazása hozzájárul az ország pozíciójának erősítéséhez az orvosi innovációk és beruházások terén – hangsúlyozta. Mindkét eljárást már régóta hatékonyan alkalmazzák a tengerentúlon többféle tumorfajtánál, így a szakemberek bíznak benne, hogy hamarosan – Európában elsők között – Magyarországon nyílik majd lehetőség a rosszindulatú daganatok kezelésére ezekkel az eljárásokkal. Hozzátette, hogy a technológiák alkalmazása a rosszindulatú elváltozásoknál áttörést hozhat a rákkezelésben, ezért nagy nemzetközi figyelemre számot tartó hároméves kutatást indítottak a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének kifejlesztésére. A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésére irányuló egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja. Kiemelte: a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben nemcsak egyedüliként alkalmazzák az új technológiákat, de oktatják is a magyarországi és külföldi orvostanhallgatóknak, valamint az egészségtudományi kar radiográfus hallgatóinak, amellyel Magyarország újabb jelentős lépést tesz az innovatív orvosi technikák oktatásában is. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet az RFA eljárás egyetlen tudásközpontja a Kelet-Közép Európai régióban – összegezte Riesz Zsófia.

Premier G. Med cégcsoport

A Premier G. Med cégcsoport 2015-ben nyitotta meg Egészségközpontját, 2019-ben pedig a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetet, ahol a jóindulatú pajzsmirigy göbös (strúmás) betegek, a jóindulatú emlőtumorral diagnosztizált páciensek valamint miómával élők, kezelése történik a legkorszerűbb eszközökkel, berendezésekkel és szaktudással. A Premier G. Med cégcsoport tagjaként működő Premier G. Med Kft. és Premier G. Med Cardio Kft. 1996-ban alakult azzal a szándékkal, hogy részt vegyen a magyar egészségügy fejlesztésében és minőségének, illetve hatékonyságának javításában.

A cég az elmúlt években megszerezte az ISO 9001:2001 minősítését, valamint a NATO „minősített beszállítói” kvalifikációt is. A Társaság vagyoni és pénzügyi helyzete stabil, gazdálkodása évről évre nyereséges, működése során likviditási problémákkal nem kellett szembe néznie. Működéséből származó eredményét fejlesztésekre fordítja, így kíván hozzájárulni az egészségügy számára fontos eszközök könnyebb beszerzéséhez. A beszállítás könnyítésére és korszerűsítésére 2012-ben készült el Nagytarcsán saját logisztikai központjuk, erre nagyságrendileg 460 millió forintot fordítottak. Tavalyi bevételük 7.200 millió forint, nyereségük 330 millió forint volt, idén várhatóan 8.000 millió forint lesz a bevétel.

2 orvost, kutatót foglalkoztatnak, az oktatásban a Semmelweis Egyetem orvostanhallgatói vehetnek részt. Az oktatás iránt nagy érdeklődésre számítanak nőgyógyász szakorvosok részéről is, nemcsak hazánkból, hanem a szomszédos országokból is.

Premier Med