KEZELÉS - mióma

Amit a miómáról tudni kell

A mióma az izomszövetek jóindulatú daganata, mely nem veszélyes, de ennek ellenére a göb által okozott enyhe, illetve súlyos mellékhatások miatt kezelni szükséges. A kötőszövetből és nagyobbrészt izomból álló mióma csomók egyesével vagy elszórtan helyezkednek el, nem ritka, hogy egyszerre több göb van jelen az adott szervben. Méretük nagyon változatos lehet, a gombostűfej nagyságtól a dinnye nagyságig terjedhet. A harántcsíkoltizomban előfordulása ritka, leggyakoribb megjelenési helye a méhtest simaizomszövete. Keletkezése és növekedése feltehetően a petefészek működésével van kapcsolatban. Fogamzóképes korban alakul ki, gyakran a 25-30. életév után, s az egyik leggyakoribb nőgyógyászati megbetegedésnek számít.

Hol alakulhat ki a mióma?

Elhelyezkedését illetően megkülönböztetünk a méhnyálkahártya alatt, a méh izomzatának középső rétegében vagy a méh felszínén kialakuló miómákat. A miómás betegek panaszai a miómák elhelyezkedésétől függően nagyon változatosak lehetnek: fájdalom az alhasban, mely kisugározhat a hát, illetve a lábak irányába is, vérzészavarok, folyás, nyomásérzet, főleg a hólyagon és a bélen, melynek kapcsán vizelési és székelési panaszok léphetnek fel, szövődményes terhesség, problematikus szülés, meddőség stb.

A mióma képződésre hajlamosító tényezők ma még nem teljesen ismertek, de valószínűsíthető, hogy kialakulásában a női nemi hormonoknak nagy szerepük van. Ezt támasztja alá az a tény, hogy ösztrogén kezelés hatására és terhesség alatt a mióma általában megnő.

A menopauza után a már kifejlett mióma visszafejlődhet. Ennek ellenére az utolsó havi vérzés után továbbra is szükséges a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat. A miómát leggyakrabban nőgyógyászati vizsgálat során vagy más okból végzett hasi ultrahang vizsgálat kapcsán fedezik fel.

A mióma a legtöbb nőnek nem okoz panaszokat. Azonban elhelyezkedéstől és mérettől függően változatos tüneteket produkálhat, melyek többnyire enyhék, viszont a mindennapi életvitelt zavarók lehetnek. Ilyen például a folyás, a fájdalom és a vérzés. Néhány esetben igen súlyos panaszok hátterében is állhat ez a jóindulatú göb. A megnagyobbodott mióma nyomhatja a húgyhólyagot, ami visszatérő húgyúti fertőzéseket, sőt vizelettartási zavarokat idézhet elő.

A kis, tüneteket nem okozó miómákat nőgyógyászati vizsgálat során, illetve más okból végzett hasi ultrahang vizsgálat kapcsán fedezik fel. (Esetlegesen laparoszkópia, hasfalon keresztüli hasüregi tükrözés is szükségessé válhat a biztos diagnózishoz.) Ezért érdemes rendszeresen részt venni szűrővizsgálatokon, valamint a felfedezett gócot is rendszeresen ellenőriztetni kell, mivel kifejezetten gyors növekedés esetén az esetleges rosszindulatú elfajulás felmerülhet, bár ennek valószínűsége csekély (Ismeretlen eredetű kismedencei fájdalom ill. kitapintható csomó, duzzanat érzékelése esetén feltétlenül nőgyógyászhoz kell fordulni). Hólyag- vagy bélpanaszok, megváltozott vagy rendszertelen menstruáció esetén szintén haladéktalan orvosi vizsgálatra van szükség.

A panaszok súlyossága és a beteg életkora dönti el, hogy a miómát gyógyszeresen vagy hormonálisan kezelik, műtéti úton távolítják el vagy katéteres embolizációt végeznek. A miómát gyógyító sebészeti eljárások lehetnek konzervatív vagy radikális műtétek. A műtéti beavatkozás hüvelyen keresztül vagy hason át történő metszéssel hajtható végre, melynek során gyakran az egész méh eltávolítására is sor kerül.

A mióma embolizáció

A miómát eltávolító hagyományos műtéti eljárások legtöbbször egyet jelentenek a méh kivételével. Az intézményünk által végzett ún. embolizációs technika esetén a méh megmarad, a szervezet pedig csak minimálisan terhelődik, mivel a beavatkozás altatás és vágás nélkül történik.

A korszerű embolizációs eljárást angiográfiás műtőben végezzük, a könyökhajlatban történő helyi érzéstelenítést követően egy tűszúrással vékony katétert vezetünk be a verőérbe. A méhet mind a bal, mind a jobb oldali medencei főverőér felől egy-egy ér látja el vérrel, melyeknek a kontrasztanyagos festését végezzük el első lépésben. Ez a medence területén kis melegségérzéssel járhat, vizelési ingert okozhat. Erre azért van szükség, hogy a mióma pontos elhelyezkedését, érellátását feltérképezzük. Ezt követően a katétert a méhet ellátó egyik, majd a másik oldali érbe vezetjük úgy, hogy a lehető legközelebb jussunk a miómát ellátó erekhez. A katéteren keresztül apró PVA (poli-vinil-alkohol) szemcséket vagy mikrogyöngyöket fecskendezünk be mindkét oldali érbe. Ezek a miómát ellátó erekben elakadva elzárják azokat és vértelenséget okoznak, amely miatt bekövetkezik a mióma elhalása, méretcsökkenése. 

Az embolizáció általában 30-40 perc alatt megtörténik. Közben természetesen folyamatosan tájékoztatjuk, hogy hogy áll a folyamat, mikor kell a melegség érzésre számítani. Az eljárást tekintve kockázati tényezővel gyakorlatilag nem kell számolni, hiszen a szervezetet csak a tűszúrással terheljük és altatást nem végzünk.

Dr. Harmat Zoltán, a Premier Med intervenciós radiológus szakorvosa közel 2000 sikeres mióma embolizációt hajtott végre már. További információ Dr. Harmat Zoltánról itt olvasható.

Mi történik a műtét előtt?

Az első konzultáció alkalmával minden embolizációval kapcsolatos kérdésére válaszolunk, szakorvosunk mindenről tájékoztatja. Javasoljuk kérdéseit előre átgondolni, melyekre örömmel válaszolunk. A beavatkozás sikeressége nem függ a menstruációs ciklustól, de célszerű azt a havi vérzést követő első vagy második héten végezni. Az első vizsgálatot követően a beavatkozás időpontjának egyeztetése is megtörténik. 

Az első konzultáció során hasi ultrahang vizsgálat szükséges, melynek során megállapítható, hogy az embolizáció az Ön esetében is elvégezhető-e és várhatóan milyen sikerrel. Megállapítható a mióma vagy miómák milyen mértékű zsugorodása várható, illetve teljes mértékű felszívódás, eltűnés elérhető-e ezzel a beavatkozással. Amennyiben ultrahanggal nem egyértelműen ítélhető meg a méh állapota és a miómák elhelyezkedése, életképessége, erezettsége, mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálat szükséges. Ennek megszervezésében természetesen segítünk.

Az időpont egyeztetéssel egyidőben azt is megbeszéljük, hogy milyen előzetes vizsgálatok szükségesek (vérkép, véralvadás, vesefunkció) illetve szükséges-e antibiotikum kezelés, vagy előzetes aneszteziológiai konzílium?

HOL TÖRTÉNIK AZ EMBOLIZÁCIÓ?

A beavatkozás egy olyan 50nm-es úgynevezett hibrid műtőben (olyan műtő, ahol képalkotásra és operációk elvégzésére is lehetőség nyílik) történik, amilyen a magánszférában Közép Európában csak egészségközpontunkban áll rendelkezésre.

A műtétet követő éjszakai elhelyezés ötcsillagos hotelszoba érzetet nyújt.

Mi történik a beavatkozás során?

A beavatkozás napján éhgyomorral kell érkezni. Reggelizni tehát nem szabad, de folyadékot fogyasztani lehet. Amennyiben Ön rendszeresen gyógyszert szed, azt általában az embolizáció reggelén is be lehet szedni. Az esetlegesen nem szedhető gyógyszerekről az előzetes konzultáció során egyeztetünk. 

Az egészségközpontunkba érkezést követően Ön egy minden igényt kielégítő kórteremben foglalhatja el a helyét, majd megismertetjük Önnel a Beleegyező nyilatkozat tartalmát. Amennyiben ezt elfogadja és aláírja vérnyomásmérés, a bal alkar egyik vénájába kanül behelyezése következik, majd rövidesen a műtőbe kísérjük, ahol megkezdődik az embolizációs procedúra.

A beavatkozás során a jobb könyökhajlatban helyi érzéstelenítés történik, ami egy kis tűszúrás fájdalmával jár. Ezt követően az érfestés során beadott festékanyag okozta melegség érzésen kívül fájdalomra nem kell számítani. Az embolizáció általában 30-40 percig tart. Közben természetesen folyamatosan tájékoztatjuk, hogy hogyan áll a folyamat, mikor kell a melegség érzésre számítani. Ha bármilyen kellemetlenség lép fel, vagy kérdés van azt természetesen menet közben meg tudjuk beszélni.

Az embolizáció befejezését követően fájdalomcsillapító injekciót, infúziót adunk, valamint az embolizációhoz szükséges katétert eltávolítjuk, és a verőérre nyomókötés kerül annak érdekében, hogy a katéter helyén fellépő vérzés teljesen megszűnjön. Ez a kötés 6 órán keresztül marad a könyökhajlaton.

Az embolizáció következtében a méh területén fellépő részben átmeneti vérellátási hiány erős alhasi görcsöket okoz. Természetesen fájdalomcsillapító adásával ezek a fájdalmak csökkenthetők, de teljes fájdalommentesség ritkán van. Az első 3-4 órában kell számítani ezekre a görcsökre. Ez alatt az idő alatt csak folyadékot szabad fogyasztani, enni csak ezt követően szabad. Ebéd, vacsora, majd a másnap reggeli természetesen az egészségközpontban rendelkezésre áll.

Az embolizáció napját egészségközpontunkban kell tölteni. Másnap reggel Önnek egy kontroll ultrahangos vizsgálaton kell részt vennie, ahol az embolizáció sikerességét ilyen módon is ellenőrizzük. A vizsgálat során tájékoztatjuk a további teendőkről, a várható fájdalomról, meg tudjuk beszélni a beavatkozást követően felmerülő kérdéseket. Az orvosi leletet, dokumentációkat átadjuk Önnek, majd ezt követően reggel 8 órakor már haza lehet menni.

Konzultáljon szakorvosainkkal, hogy segíthessünk Önnek!

Nálunk minimális a várakozási idő, a lehető leghamarabb biztosítunk időpontot Önnek.

ORVOSAINK

DR. HARMAT ZOLTÁN

Intervenciós radiológus

Mióma kezelés árak:

  • Mióma konzultáció: 28 000 Ft
  • Mióma embolizáció: 690 000 Ft

Az embolizáció feltételei

Előzetes hasi ultrahang vizsgálat szükséges, melynek során megállapítható, hogy az embolizáció az Ön esetében is elvégezhető-e és várhatóan milyen sikerrel. Megállapítható az, hogy a mióma vagy miómák milyen mértékű zsugorodása várható, illetve teljes mértékű felszívódás, eltűnés elérhető-e ezzel a beavatkozással. Amennyiben ultrahanggal nem egyértelműen ítélhető meg a méh állapota és a miómák elhelyezkedése, életképessége, erezettsége, mágneses rezonanciás (MRI) vizsgálat szükséges. Ennek megszervezésében természetesen segítünk. 

Elhelyezkedését illetően megkülönböztetünk a méhnyálkahártya alatt, magában a méh izomzatában vagy a méh felszínén kialakuló miómákat. A miómás betegek panaszai a miómák elhelyezkedésétől függően nagyon változatosak lehetnek: fájdalom az alhasban (mely kisugározhat a hát, illetve a lábak irányába is), vérzészavarok, folyás, nyomásérzet (főleg a hólyagon és a bélen, melynek kapcsán vizelési és székelési panaszok léphetnek fel), szövődményes terhesség, problematikus szülés, meddőség stb. 

Az embolizáció elvégzéséhez szükség van egy friss vérkép és véralvadási laborvizsgálatra, melyeket a háziorvoson keresztül a legcélszerűbb beszerezni. A mióma méretétől és elhelyezkedésétől függően szükség lehet antibiotikum szedésére.