fbpx

papilláris microcarcinoma

műtéti indikációt képező daganatok, minimálisan invazív thermoablációs kezelése

SZAKMAI PROTOKOLL KIVONAt

A thermoablációs kezeléseket a világon több mint 30 éve használják, elsősorban daganatok elpusztítására és ritmuszavarok megszüntetésére.

Hazánkban csaknem 20 éve ismert, a kórházakban használt és finanszírozott rádiófrekvenciás abláció (RFA), májdaganatok kezelésére, melyet az évek során más hasi és mellkasi folyamatok kezelése is követett, igen jó eredménnyel.

Az ultrahang vezérelt beavatkozások kockázata és megterhelése megfeleltethető egy felszínes szerv szövettani mintavételével, helyi érzéstelenítésben végezhető, 1-2 órás kezelés utáni megfigyeléssel. A beavatkozáshoz egyszer használatos eszközök szükségesek.

A beavatkozásokat egy radiológus szakorvos (intervenciós radiológiai jártassági, – vagy licenszvizsgával rendelkező) és egy-két segítő asszisztens (radiológus, vagy röntgen műtősnő) vagy rezidens végzi. A beavatkozások során a betegek életfunkcióit monitorozzuk.

Az ultrahang-vezérelt eljárásokhoz, mint a rádiófrekvenciás pajzsmirigy abláció, nincs szükség egyéb egészségkárosító hatással is bíró képalkotó módszerre.

Az eljárások lényege a képalkotó vizsgálattal vezérelt precíz tű (antenna, elektróda, applikátor) pozícionálás után magas hőközlés a szövet egy előre meghatározott és pontosan kontrollálható térfogatára, mely magában foglalja a kezelendő lézió egészét és a biztonsági zónát.

A rosszindulatú daganatok ilyen jellegű kezelése kizárólag akkor végezhető, ha az onkoteam (endokrinológus, onkológus, intervenciós radiológusból álló szakmai csoport) ezt javasolja.

Több tanulmány alacsony rizikójú papilláris pajzsmirigy mikrokarcinóma (PTMC) kezelésére is javasolja a termoablációt. Az ETA 18 erős szintű ajánlást fogalmazott meg a kérdésben: (European Thyroid Association and Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe 2021 Clinical Practice Guideline for the Use of Minimally Invasive Treatments in Malignant Thyroid Lesions – Eur Thyroid J 2021;10:185–197 DOI: 10.1159/000516469)

A rádiófrekvenciás abláció (RFA)

A kutatásban résztvevő páciensek a vizsgálatban teljesen térítésmentesen vesznek részt. Az RFA kezelés a Premier Med Egészségügyi,- Oktató – és Kutatóintézet kezelő helyiségben történik. A műtétet egy erre szakosodott munkacsoport végzi; intervenciós radiológus szakorvos vezetésével. A beavatkozásnál egy intervenciós radiológiai asszisztens / egy rezidens lesz jelen, aki az orvost segíti az előkészületekben, valamint ellátja a klasszikus asszisztensi feladatokat is. A kezelés alatt aneszteziológus szakorvos is rendelkezésre áll.

Az RFA kezelést steril műtői körülmények között, helyi érzéstelenítésben (de aneszteziológiai felügyelet mellett) végezzük, a kezelőtű egy szike általi, 2 mm-es szúráson keresztül kerül a beteg szervezetébe.

Beválogatási kritériumok

 • Nagykorú (18. életévét betöltött) férfi vagy nő beteg.
 • Kezelendő PTMC 10 mm-nél nem nagyobb, legnagyobb átmérő.
 • Szövettanilag igazolt PTMC, cytológiai agresszivitás nélkül. Az alátámasztó, MEDSERV által verifikált citológiai minta nem lehet 1 évnél régebbi a szűrés időpontjában.
 • Önálló PTMC jelenléte, extrathyroidalis terjedés nélkül (tok infiltráció v. áttörés)
 • A kezelés időpontjában nincs áttét (T1,N0,M0) és/vagy amennyiben a nyitott műtét valamilyen ok miatt nem kivitelezhető.
 • Nincs extrathyroidalis invázió (tok infiltráció v. áttörés)
 • Nincs áttét (nyirokcsomó v. távoli áttét sem UH és/v. CECT-vel)
 • Csontfájdalom esetén scintigr. vizsgálat kizárásra adó okot nem igazolt.

Elvégezhető akkor is, ha a beteg a sebészi beavatkozást elutasítja vagy ha a sebészeti beavatkozás kontraindikált, pl:

 • 80 év fölött
 • Cardiovascularis betegség
 • Stroke
 • CNS vasc. malf.
 • Egyéb malignus betegség
 • Immunkompromittált állapot
 • Euthyreosis vagy kezelt (szubklinikai) hypothyreosis

           

Résztvevő orvosok:

Dr. Deák Pál Ákos – intervenciós radiológus, kutatásvezető

Dr. Doros Attila – intervenciós radiológus

Dr. Reismann Péter – endokrinológus

Dr. Sallai Mónika – aneszteziológus

Dr. Gyulay Kata Klára – általános orvos

Dr. Farkas Ádám Zoltán – általános orvos

 

Munkafolyamat

Konzultációs időpont egyeztetés a beteggel.

Konzultáció során a Betegbeleegyező Nyilatkozat és a Betegtájékoztató aláírása. Hozott leletek áttekintése és a kérdések megválaszolását követően sor kerül az ultrahangvizsgálatra, valamint FNAB mintavételre, ha szükséges (pl. előző régebbi mint 1 év).

A beteg időpontot kap labor vizsgálatra, valamint részt vesz egy aneszteziológiai vizsgálaton is. Ezt követően, a leletek birtokában (UH, aneszteziológia, labor, citológia), egy endokrinológiai konzultáció következik. Az endokrinológiai konzultáció után az elkészült egészségügyi dokumentációt az „Onko Team” véleményezi, és dönt a kezelés elvégezhetőségéről.

Ezt követően az elkészült egészségügyi dokumentációt az „Onko team” átnézi és dönt a kezelés  elvégezhetőségéről. (Javasolja a beteget az RFA kezelésre vagy nyitott műtétre esetleg csak utánkövetésre).

 

A legfontosabb ebben a témában alaposan dokumentált és nívós szaklapokban közölt eredmények, melyek termoablációs technikával kezelt elsődleges, rosszindulatú pajzsmirigy rákra vonatkoznak:

 

Modalitás

Páciensek

Follow-up

(hónap)

Távoli metastasis

Beszédhang megváltozása

Egyéb komplikációk

Yue és mts.

MWT

21

11

0

4 a

Átmeneti vagy helyi diszkomfort, fojtó érzés, köhögés b

Zhang és mts.

RFA

92

7.8

0

4 c

1 mérsékelt fájdalom

Kim és mts.

RFA

6

48

0

0

1 enyhe fejfájás

Zhou és mtsi

LITT

30

13

0

0

1 enyhe nyakfájdalom

a: minden páciens 3 hónapon belül spontán tünetmentessé vált
b: fulladás érzés és köhögés 2 betegnél, ők 1 és 7 nap után spontán panaszmentessé váltak
c: minden páciens 3 óra múlva panaszmentes lett (szintén kezelés nélkül)

 

Irodalmi hivatkozások

HÁTTÉRINFORMÁCIÓK

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00046 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI)” pályázati program finanszírozásában valósult meg.


A projekt címe: A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésének kifejlesztése
A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00046
A projekt tervezett kezdete: 2021.03.01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.02.29.
A szerződött támogatás összege: 167.566.871,- HUF
A projekt összköltsége: 291.277.401,- HUF
A támogatást igénylő neve: PREMIER G. MED CARDIO Kereskedelmi Kft.

JELENTKEZÉS A PROGRAMBA

Amennyiben úgy látja, hogy leletei alapján a programba történő beválogatási kritériumoknak megfelel, kérjük, hogy az alábbi gombokra kattintva jelentkezzen kollégáinknál.

ORVOSAINK

DR. DEÁK PÁL ÁKOS PH.D.

Intervenciós radiológus, radiológus szakorvos, egyetemi docens

DR. DOROS ATTILA PH.D.

Intervenciós radiológus, radiológus szakorvos, egyetemi docens

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

További információk kapcsán készséggel állunk rendelkezésére.