fbpx

BŐRÖN KERESZTÜL VÉGZETT RÁDIÓFREKVENCIÁS TUMORABLÁCIÓ (RFA)

Amit a máj rfa kezelésről tudni kell

A tájékoztató célja, hogy felmerülő kérdéseinek legalább egy részét megválaszolja, és kiindulási alapot jelentsen az orvossal való párbeszédhez. További kérdéseit bátran tegye fel orvosának, törekedjen rá, hogy ne maradjanak homályos pontok a beavatkozással kapcsolatosan, hiszen együttműködésünk így lehet eredményes.

Mi a rádiófrekvenciás abláció (RFA)?

A rádiófrekvenciás ablációt a 2000-es évek elejétől hatékonyan használják számos tumorfajta kezelésére.

Az RFA egy olyan minimálisan invazív daganatkezelési eljárás, amely során egy vékony kezelőtűvel megszúrjuk az elváltozást, felmelegítjük, és a keletkezett hő elpusztítja a kóros sejteket. Minimálisan invazívnak nevezzük azokat a beavatkozásokat, amelyek kivitelezéséhez nem szükséges a beteg számára megterhelőbb, nyitott (vágással járó) műtét.

Miért van szüksége RFA-ra?

Azoknak van szükség erre a kezelésre, akiknek daganatos megbetegedésük (tumor) van. Ezek a tumorok részben az adott szervből indulnak ki (pl. elsődleges májrák), de lehetnek más daganatok áttétei is (pl. vastagbél daganat májáttéte). A daganatok eltávolításának leghatékonyabb módja a műtéti kimetszés, de bizonyos esetekben a daganat típusa, elhelyezkedése miatt, esetleg a páciens túlzott műtéti megterhelése miatt, az operációt tervező sebész, a képalkotó vizsgálatokat áttekintő radiológus, az altatóorvossal megbeszélve arra döntésre juthat, hogy az adott páciens – jelen esetben az Ön – esetében az RFA a várhatóan legeredményesebb és biztonsággal kivitelezhető kezelési módszer.

Mi az RFA kezelés várható haszna?

A legtöbb tanulmány azt mutatta ki, hogy a kezelt májdaganatok több mint 50%-ánál nem jelentkezett a daganat kiújulás, a kisebb májtumorok 85 %-a gyógyult a kezelést követően.

A kezelés minimális kényelmetlenséggel, és kis fájdalommal jár, szövődmények igen ki százalékban fordulnak elő. A beavatkozás helyén csak egy apró szúrás látszik majd, így a kozmetika eredmény is jobb. Ha újabb daganat alakult ki a kezelés megismételhető.

A bőrön keresztül végzett RFA kezelés esetében lényegesen rövidebb idő kell a kórházban töltenie, összehasonlítva nyitott műtéttel, mivel a beavatkozás gyors, és ha felépülésre is hamarabb lehet számítani. Ennek köszönhetően gyorsabban visszatérhet megszokott életéhez, vagy – akinek ez szükséges –  a kemoterápia is folytatható.

Mi az RFA kezelés veszélye?

A rádiófrekvenciás tumorabláció nagyon biztonságos eljárás, de mint minden orvosi beavatkozásnak, ennek is vannak lehetséges szövődményei.

Noha minimális, de fennáll a vérzés veszélye. Amennyiben -bár ez igen ritkán fordul elő- a vérzés nagyobb lenne, úgy transzfúzióra is szükség lehet. Még ennél is ritkább esetben esetleges műtétre is sor kerülhet a vérzés csillapítására.  de mindezek szövődmények elhárítására klinikán felkészült. Amennyiben a kezelendő szervhez a rekesz, az epehólyag, epeutak, vagy egy bélkacs esik közel, úgy ezek a beavatkozás következtében sérülhetnek. Bár ez az esetek 3-5%-ában fordul csak elő, esetlegesen műtéti korrekciójukra lehet szükség.

Kevesebb mint 1 %-ban fordul elő, hogy a kezelés helyén tályog alakult ki. Ennek kezelése szintén megoldható bőrön keresztül behelyezett csövecske, valamit antibiotikum segítségével.

Előfordulhat, hogy a daganat kezelése minden jó szándék ellenére nem teljes. A daganat kiújulása esetén, vagy ha maradék kezeletlen tumorszövet maradt, a rádiófrekvenciás kezelés ismételhető.  Négyből egy páciens esetében a beavatkozás után 3-5 nappal hőemelkedés, enyhe láz, rossz közérzet jelentkezhet, ennek láz- illetve fájdalomcsillapítóra szűnnie kell.

Ki dönt az RFA kezelés szükségességéről?

Kezelőorvosával (az onkoteam jóváhagyásával) és a beavatkozást végző radiológussal megbeszélték az Ön esetét, és arra a következtetésre jutottak, hogy az RFA  kezelés a legcélravezetőbb megoldás. Az Ő döntésük és a javaslatok ellenére természetesen jogában áll visszautasítani a beavatkozást miután orvosaival alaposan megtárgyalta kezelés elhagyásának következményeit.

Milyen előkészületekre van szükség?

A beavatkozáshoz elengedhetetlen, hogy meggyőződjünk arról, semmilyen véralvadási zavarban nem szenved, és véralvadásgátló gyógyszereinek szedését időben elhagyta, hogy ne álljon fenn vérzés veszély. Ahhoz, hogy az utóbbit kizárjuk vérvétel szükséges, amit bárhol elvégeztethet  viszont fontos hogy a lelet egy hétnél ne legyen régebbi. Fontos hogy tájékoztasson minket, ha valamilyen véralvadási zavarban szenved, és tudnunk kell arról is, ha bármikor ezt megelőző vizsgálatok során kontrasztanyag allergia lépett fel!

A beavatkozás előtt négy órával nem szabad enni és inni csak szénsavmentes vizet szabad.

Az RFA kezelés feltételei

  • EKG (egy hónapon belüli)
  • Vérvétel: máj – vese funkciók, vérkép, nagyrutin, INR, vércsoport meghatározás – (az INR legyen egy héten belüli, a többi lehet 2 hetes is)
  • Rosszindulatú tumor thermoabláció esetén az onkoteam jegyzőkönyv is kell.
  • 48 órán belüli PCR teszt,
  • a beavatkozás napján reggel egy antigén gyorsteszt

Hol lesz és ki lesz jelen a beavatkozásnál?

A helyszín attól függ, hogy a radiológus melyik célzási eljárás választja az ön esetében. A beavatkozást egy erre szakosodott csapat végzi, egy intervenciós radiológus szakorvos vezetésével (olyan radiológus, aki vezető drótokkal is katétekkel, képalkotó berendezések segítségével operálnak). A beavatkozásnál egy vagy két intervenciós radiológia asszisztens vagy műtősnő is jelen lesz aki az orvos segít az előkészületekben és asszisztensi feladatokat is ellátnak. Mivel oktatási intézmény vagyunk így egyetemi hallgatók, szakorvosjelöltek is figyelemmel kísérhetik a műtétet, de erről külön egyeztetünk önnel.

Mi a beavatkozás menete?

Az RFA kezelés a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet kezelőhelyiségben történik. A beavatkozás előtt az asszisztens felkéri, hogy vegye le felsőruházatát; nyakláncát, fülbevalóját. Amikor ez megtörténik, fel kell feküdnie a vizsgálóasztalra, és a radiológus megtervezi, hogy milyen testhelyzet a legmegfelelőbb, és melyik behatolási pont a legbiztonságosabb az Ön esetében.

Nehezen megközelíthető elváltozásoknál előfordulhat, hogy légzésének szabályozásával segíteni kell az orvosnak a minnél pontosabb célzásban.

Az RFA kezelést steril körülmények közt végezzük, a radiológus is steril ruházatban és kesztyűben lesz, valamint fejét és arcát védő sapka és maszk takarja.

A műtéti területet antiszeptikus folyadékkal permetezi be az asszisztens (ezzel fertőtlenítve azt), majd steril textíliával fedi a szúrás környékét. Fontos, hogy ezt a steril területet már nem szabad puszta kézzel érinteni, így a nagyobb mozgások kerülendők. Ha segítségre van szüksége, jelezze az asszisztensnek!

A szúrás helye fölött lévő bőrterületre helyi érzéstelenítőt (pl. Lidocain) kap, valamint a kezelendő felületet is érzéstelenítjük. Ezt követően az orvos szikéjével apró szúrást ejt, és ezután vezeti be a kezelőtűt a kívánt területre. A helyi érzéstelenítő beadásakor kis feszülést, csípést lehet ugyan érezni, de ez az érzéstelenítő hatás beálltával hamar elmúlik. A kezelőtű megfelelő pozícióban való rögzítése csak tompa nyomó érzést okozhat, fájdalmat a beavatkozás alatt várhatóan nem fog érezni.

Minden páciens más és más nem mindig lehet előre megbecsülni a beavatkozás időtartamát. Számítson arra, hogy az előkészületekkel és utómunkálatokkal (sebkötözés, ellenőrző vizsgálatok) együtt körülbelül egy másfél órát tölt a kezelőhelyiségben.

Mi történik a beavatkozás után?

A szúrás helyére kis kötés kerül, majd ágyával együtt a kórterembe szállítják, ahol megfigyelik. Néhány órát ágyban marad. Általában ágynyugalomra van szükség, mivel az altatástól bódult lehet. Amennyiben jól érzi magát kezelőorvosa döntésének megfelelően 24 óra múlva távozhat intézetünkből.

Konzultáljon szakorvosainkkal, hogy segíthessünk Önnek!

A tájékoztató célja, hogy felmerülő kérdéseinek legalább egy részét megválaszolja, és kiindulási alapot jelentsen az orvossal való párbeszédhez. További kérdéseit bátran tegye fel orvosának, törekedjen rá, hogy ne maradjanak homályos pontok a beavatkozással kapcsolatosan, hiszen együttműködésünk így lehet eredményes.

ORVOSAINK

DR. DEÁK PÁL ÁKOS PH.D.

Intervenciós radiológus, radiológus szakorvos, egyetemi docens

DR. DOROS ATTILA PH.D.

Intervenciós radiológus, radiológus szakorvos, egyetemi docens

MÁJ RFA kezelés árak:

  • Máj konzultáció ultrahanggal: 50 000 Ft
  • Máj biopszia: 110 000 Ft
  • Májbiopszia máj RFA napján: 75 000 Ft
  • Máj tumorabláció (RFA): 890 000 Ft
  • Máj embolizáció: 1 500 000 Ft - 2 000 000 Ft