fbpx

A papilláris microcarcinoma, rosszindulatú pajzsmirigy tumor

műtéti indikációt képező daganatok, minimálisan invazív thermoablációs kezelése

KI vehet részt a kutatásban?

A pajzsmirigy rosszindulatú daganatainak közel 95%-a differenciált pajzsmirigyrák (DTC), ebbe a kategóriába soroljuk a papilláris (90%), a follikuláris (5%) és a Hürtle-sejtes (2%) karcinómát. A három évig tartó kutatásban a maximum egy centiméteres papilláris mikrokarcinómával küzdő pajzsmirigyrákos betegek vehetnek részt, a kezelés ingyenes. A beteget az elváltozást diagnosztizáló endokrinológus vagy onkológus irányíthatja a kutatóintézetbe, ahol egy onko-team dolgozza ki a kezelési tervét.

BEVÁLOGATÁSI KRITÉRIUMOK

 • Nagykorú (18. életévét betöltött) férfi vagy nő beteg.
 • Kezelendő PTMC 10 mm-nél nem nagyobb, legnagyobb átmérő.
 • Szövettanilag igazolt PTMC, cytológiai agresszivitás nélkül. Az alátámasztó, MEDSERV által verifikált citológiai minta nem lehet 1 évnél régebbi a szűrés időpontjában.
 • Önálló PTMC jelenléte, extrathyroidalis terjedés nélkül (tok infiltráció v. áttörés)
 • A kezelés időpontjában nincs áttét (T1,N0,M0) és/vagy amennyiben a nyitott műtét valamilyen ok miatt nem kivitelezhető.
 • Nincs extrathyroidalis invázió (tok infiltráció v. áttörés)
 • Nincs áttét (nyirokcsomó v. távoli áttét sem UH és/v. CECT-vel)
 • Csontfájdalom esetén scintigr. vizsgálat kizárásra adó okot nem igazolt.
Elvégezhető akkor is, ha a beteg a sebészi beavatkozást elutasítja vagy ha a sebészeti beavatkozás kontraindikált, pl:

 • 80 év fölött
 • Cardiovascularis betegség
 • Stroke
 • CNS vasc. malf.
 • Egyéb malignus betegség
 • Immunkompromittált állapot
 • Euthyreosis vagy kezelt (szubklinikai) hypothyreosis
 
Résztvevő orvosok:
Dr. Deák Pál Ákos – intervenciós radiológus, kutatásvezető
Dr. Doros Attila – intervenciós radiológus
Dr. Reismann Péter – endokrinológus
Dr. Sallai Mónika – aneszteziológus
Dr. Gyulay Kata Klára – általános orvos
Dr. Farkas Ádám Zoltán – általános orvos

Csúcsinnováció a magyar egészségiparban: vágás nélküli módszerek a rákgyógyításában

A rákkezelésben hatalmas áttörést hozó, Európában egyedülálló egészségügyi csúcsprojekt indult Magyarországon: a pajzsmirigyrák vágás nélküli műtétének kifejlesztésére három éves kutatás kezdődött. A nyitott műtét nélküli technológiát a pajzsmirigy jóindulatú göbeinek és jóindulatú melldaganatok eltávolításánál már évek óta eredményesen alkalmazzák a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben. Kelet-közép-európai régióban egyedül itt érhető el az eljárás, ami hozzájárul az ország pozíciójának erősítéséhez az orvosi innovációk és beruházások terén. Az egészségügyi csúcsinnováció, a technológia alkalmazása rosszindulatú elváltozásoknál áttörést hozhat a rákkezelésben. Az eljárás iránt már most jelentős a külföldi szakmai érdeklődés. A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésének kifejlesztésére irányuló egészségügyi projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal több mint 167 millió forinttal támogatja.

A régióban elsőként, Magyarországon nyílik lehetőség rosszindulatú daganatok vágás nélküli eltávolítására. A Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet évek óta alkalmazza a jóindulatú pajzsmirigy göb eltávolítására a hőkezeléses technológiát, a rádiófrekvenciás ablációt (RFA)
ugyancsak elsőként és egyedüliként Kelet-Közép Európában, most pedig lehetőség nyílik a rosszindulatú daganatok eltávolítására is az RFA-val. A vágás nélküli beavatkozás a betegeknek forradalmi újítást jelent a rákkezelésben, az országnak pedig hatalmas előrelépést az egészségügyi innovációk területén.

A rádiófrekvenciás ablációs kezelés lényege, hogy vékony tűvel megszúrjuk a pajzsmirigy rákos daganatát, felmelegítjük a szövetet, a keletkezett hő pedig elpusztítja a kóros sejteket. A folyamatos ultrahang képpel vezérelt hőablációs minimál-invazív eljárás a többéves nyomon követéses tanulmányok alapján ugyanolyan eredményes, mint a hagyományos műtéti vagy egyéb alkalmazott eljárások, azonban azoknál sokkal alacsonyabb műtéti kockázatot jelent. Az ambulánsan elvégezhető abláció során minimalizálható a műtéti terhelés, a fertőzésveszély, nem marad heg, jelentősen lerövidül a felépülési idő, csökken a beavatkozástól való szorongás, emellett a kezelés sokkal olcsóbb, mint a fekvőbeteg-ellátásban nyújtott, jellemzően műtéti megoldások. Ez sok pajzsmirigybetegnek nyújt a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb megoldást.

EURÓPÁBAN ELŐSZÖR MAGYARORSZÁGON ALKALMAZZÁK A PAJZSMIRIGYRÁK VÁGÁS NÉLKÜLI MŰTÉTÉNEK FORRADALMIAN ÚJ ELJÁRÁSÁT

Európában elsőként Magyarországon végezzük azokat a rosszindulatú pajzsmirigy tumorokat érintő kutatásokat (beavatkozások és nyomonkövetéses vizsgálatok), melyek a nyugati orvoslásban elfogadott, biostatisztikai elemzéssel alátámasztott új egészségügyi szolgáltatás bevezetését eredményezi.

A rádiófrekvenciás abláció betegeket kímélő eljárása és hatásossága miatt az USA-ban és Ázsiában már elindultak olyan kutatások, melyek az RFA kezelés kiterjesztését célozzák a kisméretű rosszindulatú elváltozások (emlő és pajzsmirigy) esetében is. Noha a világban 2015 óta folynak kutatások a rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésével kapcsolatban, de alig van még szakirodalma, így a magyarországi kutatás komoly mérföldkő lesz.

A Pajzsmirigyrák kezelése

A pajzsmirigyrák kezelése eddig elsősorban sebészi beavatkozás révén történt, amely a daganatos pajzsmirigy szövet és a környező nyirokcsomók eltávolításából áll, vagy alternatívaként a hosszú távú megfigyelés, és az akár évekig tartó, ismételt szövettani mintavétel jöhetett szóba. Radioaktív jódot felhasználó kezelést is alkalmaznak, amit folyadék, vagy kapszula formájában adnak a betegeknek. A pajzsmirigyrákban szenvedő betegeknek folyamatos gondozásra, orvosi ellenőrzésre van szükségük a műtétet követően is.

A pajzsmirigyrák korai észlelése és kezelése életmentő lehet. A pajzsmirigy helytelen működése minden alapvető életfolyamatunkra, az egész szervezetünkre kihat, ezért a megfelelő kezelés létfontosságú.

A kutatók valószínűsítik, hogy hormonális tényezők is közrejátszanak a rendellenesség kialakulásában, hiszen nőknél sokkal gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál.

Különösen 40 év fölött növekszik a megbetegedés kockázata. A pajzsmirigygöbök, azaz a kis csomók megjelenése többféle betegséget is jelezhet. A göbök száma és nagysága sokféle lehet, az alig vagy egyáltalán nem tapinthatótól a több centiméteresig terjedhet. A rosszindulatú, azaz áttétet képző daganatot kísérő tünetek gyakran alig észrevehetőek, csak ultrahang vizsgálat derít fényt rájuk. A jóindulatú daganatokat jelző csomóktól eltérően ultrahanggal megítélhető szerkezetük más, finomtűs mintavétellel (FNAB) sejtösszetételük kóros elemeket tartalmaz. Ha hetekig érezhető a kemény göbök jelenléte, esetleg növekedésük, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Jellemző lehet a tapintható nyirokcsomó-megnagyobbodás, egyes betegeknél a daganat rekedtséggel jelentkezik.

HÁTTÉRINFORMÁCIÓK

A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00046 számú projekt a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból biztosított támogatással, a „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI)” pályázati program finanszírozásában valósult meg.


A projekt címe: A rosszindulatú pajzsmirigyrák termoablációs kezelésének kifejlesztése
A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00046
A projekt tervezett kezdete: 2021.03.01.
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2024.02.29.
A szerződött támogatás összege: 167.566.871,- HUF
A projekt összköltsége: 291.277.401,- HUF
A támogatást igénylő neve: PREMIER G. MED CARDIO Kereskedelmi Kft.

JELENTKEZÉS A PROGRAMBA

Amennyiben úgy látja, hogy leletei alapján a programba történő beválogatási kritériumoknak megfelel, kérjük, hogy az alábbi gombokra kattintva jelentkezzen kollégáinknál.

ORVOSAINK

DR. DEÁK PÁL ÁKOS PH.D.

Intervenciós radiológus, radiológus szakorvos, egyetemi docens

DR. DOROS ATTILA PH.D.

Intervenciós radiológus, radiológus szakorvos, egyetemi docens

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

 

További információk kapcsán készséggel állunk rendelkezésére.

 

Pajzsmirigyrak