fbpx

KEZELÉS - mióma RFA

Mióma Rádiófrekvenciás Abláció méhmegtartó eljárással

A Mióma RFA (Rádiófrekvenciás Abláció) újszerű, minimál invazív kezelés a miómák eltávolítására. A következőkben bemutatjuk a kezelés lényeges információit, hogy teljes képet adjunk Önnek a folyamatról.

Hol alakulhat ki a mióma?

A miómák a leggyakoribb jóindulatú (nem rákos) daganatok, amelyek a méh simaizomsejtjeiből erednek, a reproduktív korú nők mintegy 20-50%-ánál előfordulnak. A diagnózishoz több vizsgálat is szükséges lehet, mint például a fizikai vizsgálat, az ultrahang, vagy az MRI. Sok nőnek nincsenek tünetei, de a miómák okozhatnak komoly és kellemetlen tüneteket, mint például erős vagy hosszan tartó menstruáció, alhasi fájdalom, nyomásérzet a medencében, hátfájás, gyakori vizelési inger, székrekedés és a meddőségben is lehet szerepe. A panaszok súlyossága és a beteg életkora dönti el, hogy a miómát gyógyszeresen kezelik, műtéti úton távolítják el, vagy katéteres embolizációt végeznek. A gyógyító sebészeti eljárások lehetnek konzervatív vagy radikális műtétek. A műtéti beavatkozás hüvelyen keresztül vagy hason át történő metszéssel hajtható végre, amelynek során gyakran a méh eltávolítására is sor kerül – mondta a daganatsebész.

Mi történik a beavatkozás előtt?

Azok a betegek, akik a mióma RFA kezelésre jelentkeznek, részt kell vegyenek nőgyógyászati fizikális és ultrahang vizsgálatokon, szükség esetén kismedencei MR vizsgálaton is. Ezek alapján döntünk arról, hogy az RFA kezelés a legoptimálisabb megoldás-e az adott helyzetben.

Az első konzultáción részletes tájékoztatást adunk a beavatkozás menetéről, és válaszolunk minden felmerülő, a rádiófrekvenciás ablációs kezeléssel kapcsolatos kérdésre. Az érintett betegek írásos tájékoztatót is kapnak. A beavatkozás elvégzéséhez előzetesen szükséges nagylabor és véralvadási (INR) laborvizsgálatok elvégzése is.

Mi történik a beavatkozás során?

A beavatkozás napján éhgyomorral szükséges intézményünkben megjelenni (de rendszeresen szedett gyógyszereik beszedését követően – kivéve véralvadásgátló szerek). A beavatkozás előtt a betegfelvételi adminisztrációt el kell végezni, szükséges aláírni a Beleegyezési Nyilatkozatot is. A nyilatkozat aláírása után vérnyomásmérést végzünk, és kanült helyezünk be az alkar egyik vénájába. Ezt követően szájon át néhány gyógyszer beszedése történik.

A beavatkozás aneszteziológiai felügyelet mellett a beteg enyhe bódítását követően hüvelyi vagy hasi ultrahang vizsgálattal kezdődik. Ezt követően hüvelyi vagy hasi ultrahang real-time vezérletével rádiófrekvenciás elektródát vezetünk a kezelni kívánt miómába, majd az RF készülék gyártója által meghatározott protokoll szerint hőabláció történik. A kezelés a mióma vagy miómák méretétől függően kb. 20-30 percig tart. Amennyiben szükséges (ez betegenként eltérő lehet) kontrasztanyagos ultrahang vizsgálattal ellenőrizhető a kezelt mióma ablációjának mértéke.

Az RF abláció befejezését követően a páciens a megfigyelő pihenőszobába kerül, ahol továbbra is aneszteziológiai felügyelet mellett egyénre szabott fájdalomcsillapítás történik. A beteg állapotától függően 4-5 óra múlva kontroll ultrahang vizsgálatot végzünk. Ennek során az esetleg még felmerülő kérdések megválaszolására is sor kerül, majd panasz és szövődménymentes esetben a beteg otthonába távozhat.

A betegeknek a panaszok függvényében a következő napokon további gyógyszerek szedése lehet indokolt, ehhez receptet biztosítunk. A kezelés utáni néhány napban pácienseinknek pihenniük szükséges, majd fokozatosan visszatérhetnek a normál életmódjukhoz. Kontroll ultrahang vizsgálatra 2 illetve 6 hónap múlva van szükség.

A mióma rádiófrekvenciás kezelését követő ajánlások:

 • 5-7 napig a fájdalom mértékétől függően pihenés, szükség esetén ágynyugalom javasolt.
 • Kerülje tampon használatát 1 hétig.
 • Kerülje a szexuális együttlétet legalább 1 hétig.
 • Kádban való melegvizes fürdés, uszoda használata 1 hétig kerülendő.
 • A beavatkozást követő tünetek, melyek nem jelentenek problémát: 38 fok alatti hőemelkedés, alhasi görcsös fájdalom, általános gyengeség érzés, levertség, puffadás, darabos, alvadékos, pecsételő vérzés, barnás folyás.

 

Amennyiben a következőket tapasztalja, kérjük jelentkezzen kezelő orvosánál:

 • Már 2-3 napja tartó 38 foknál magasabb, csillapíthatatlan láz.
 • Bűzös, gennyes hüvelyi váladékürülés.
 • A javasolt fájdalom csillapítók szedése ellenére nem szűnő, csillapíthatatlannak tűnő alhasi görcsök.
 • Nem szűnő hányás.
 • Bármely olyan, a fentiektől eltérő tünet, amely a beavatkozást követően lépett fel és más okkal nem magyarázható.

 

A rádiófrekvenciás kezelést követően savcsökkentő és gyulladáscsökkentő szedése javasolt a felírt recept alapján. Erősebb fájdalmak esetén szükség szerint napi fájdalomcsillapító szedésével a fentiek kiegészíthetők.

Konzultáljon szakorvosainkkal, hogy segíthessünk Önnek!

Nálunk minimális a várakozási idő, a lehető leghamarabb biztosítunk időpontot Önnek.

ORVOSAINK

Dr. Novák-Zoltán

DR. NOVÁK ZOLTÁN

Szülész-nőgyógyász, daganatsebész, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke

DR. HARMAT ZOLTÁN

Intervenciós radiológus, regionális radiológus szakfőorvos, klinikai főorvos

Mióma RFA kezelés árak:

 • Mióma konzultáció: 40 000 Ft
 • Mióma RFA: 890 000 Ft

MIÓMA KISOKOS

A mióma (más néven leiomyoma vagy fibroid) egy jóindulatú (nem rákos) daganat, amely a méh simaizomsejtjeiből ered. A miómák a reproduktív korú nők mintegy 20-50%-ánál előfordulnak, és a leggyakoribb jóindulatú méhdaganatok. Néhány alapvető információ a miómákról:

 1. Tünetek: Sok nőnek nincsenek tünetei a miómákkal kapcsolatban, és gyakran csak rutinvizsgálatok során fedezik fel őket. Azonban néhány nő esetében a miómák okozhatnak tüneteket, mint például erős vagy hosszan tartó menstruáció, alhasi fájdalom, nyomásérzet a medencében, hátfájás, gyakori vizelési inger, székrekedés és meddőség.

 2. Típusok: A miómák helyzetük és növekedésük alapján különböző típusokra oszthatók, mint például a submucosus (a méhnyálkahártya alatt), intramurális (a méhfalban) és subserosus (a méh külső felszínén) miómák.

 3. Diagnózis: A miómák diagnózisához több vizsgálat is szükséges lehet, mint például a fizikai vizsgálat, ultrahang, hüvelyi ultrahang, MRI, CT vagy hysterosalpingográfia.

 4. Kezelés: A mióma kezelése függ a daganat méretétől, helyétől, számától, növekedési ütemétől és az esetleges tünetektől. Sok esetben nincs szükség kezelésre, és csak megfigyelésre és rendszeres ellenőrzésre van szükség. Gyógyszeres kezelés alkalmazása lehetséges, például hormonterápia vagy fájdalomcsillapítás. Súlyos tünetek esetén vagy nagy méretű miómáknál sebészeti beavatkozás szükséges lehet, például miómectomia (a mióma eltávolítása) vagy hysterectomia (a méh eltávolítása). A legmodernebb eljárás ugyanakkor az embolizáció: az innovatív, embolizációs technikával történő mióma kezelés során a méh megmarad, ráadásul a szervezet csak minimálisan terhelődik, mivel a beavatkozás altatás és vágás nélkül történik.

Ha gyanús tüneteket észlel, forduljon orvoshoz, aki megfelelő vizsgálatokkal és kezeléssel segíthet.