fbpx

Jóindulatú emlődaganat KEZELÉSE KRIOABLÁCIÓVAL

JÓINDULATÚ EMLŐDAGANAT KEZELÉSE FAGYASZTÁSSAL

Dr. Forrai Gábor, az Európai Emlődiagnosztikai Társaság korábbi elnöke, radiológus főorvos ajánlásával

A fibroadenoma fagyasztással történő kezelése fájdalommentes, vágás nélküli megoldás, mely során a mell megőrzi eredeti formáját (nem torzul), tehát nemcsak kíméletes, hanem esztétikai szempontból is ideális eljárás.

HOGYAN TÖRTÉNIK A JÓINDULATÚ EMLŐDAGANAT FAGYASZTÁSOS KEZELÉSe?

A krioablációs kezelés a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet kezelőhelyiségében történik. A műtétet egy erre szakosodott munkacsoport végzi: intervenciós radiológus szakorvos és egy intervenciós radiológiai asszisztens, valamint a kezelés megtervezésében Komplex Emlődiagnosztikai licencvizsgával rendelkező szakorvos is részt vesz.

A beavatkozás előtt az asszisztens megkéri, hogy öltözzön át a helyszínen kapott kezelő ruhába. Ezután a vizsgálóasztalra kell felfeküdnie, hogy a radiológus megtervezhesse, milyen testhelyzet a legmegfelelőbb és melyik behatolási pont a legbiztonságosabb az Ön esetében.
A kezelést steril körülmények között végezzük, a szúrás helye fölött lévő bőrterületre helyi érzéstelenítőt kap. Ezt követően az orvos egy apró szúrást ejt és ezután vezeti be a kezelőtűt a kívánt területre. A helyi érzéstelenítő beadásakor kis feszülést, csípést lehet ugyan érezni, de éles fájdalmat a beavatkozás alatt várhatóan nem fog tapasztalni.

A kezelőorvos a helyi érzéstelenítést követően ultrahangos vezérlés mellett a fibroadenomába irányítja a kis szondát (vékony, üreges tű). Az igen alacsony hőmérséklet elpusztítja (ablálja) a megcélzott fibroadenomát.

Az előkészületekkel és utómunkálatokkal (sebkötözés, ellenőrző vizsgálatok) együtt körülbelül egy órát kell a kezelőhelyiségben töltenie.

A krioablációs kezelés a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézet kezelőhelyiségében történik. A műtétet egy erre szakosodott munkacsoport végzi intervenciós radiológus szakorvos vezetésével (olyan radiológus, aki beavatkozásokat is végez). A beavatkozásnál egy intervenciós radiológiai asszisztens is jelen van, aki az orvost segíti az előkészületekben, valamint ellátja a klasszikus asszisztensi feladatokat is. A kezelés megtervezésében Komplex Emlődiagnosztikai licencvizsgával rendelkező szakorvos is részt vesz. Minden esetben aneszteziológus szakorvos (altatóorvos) is biztosított.

A beavatkozás előtt az asszisztens felkéri, hogy a pihenőben a ruházatát és ékszereit vegye le és öltözzön át a helyszínen kapott kezelő ruhába (kozmetikai kendő). Amikor ez megtörténik, le kell feküdnie a vizsgálóasztalra, és a radiológus megtervezi, hogy milyen testhelyzet a legmegfelelőbb, és melyik behatolási pont a legbiztonságosabb az Ön esetében.

A krioablációs kezelést steril körülmények között végezzük, a radiológus műtős ruhában és steril kesztyűben lesz, valamint fejét és arcát védő sapka és maszk fedi.

A műtéti területet antiszeptikus folyadékkal permetezi be az asszisztens (ezzel fertőtlenítve azt), majd steril textíliával fedi a szúrás környékét. Fontos, hogy ezt a steril területet már nem szabad puszta kézzel érinteni, így a nagyobb mozgások kerülendők. Ha segítségre van szüksége, jelezze az asszisztensnek!

A szúrás helye fölött lévő bőrterületre helyi érzéstelenítőt kap. Amennyiben erre érzékeny (allergiás) lenne, más típusú érzéstelenítőkkel is rendelkezünk, amelyek ugyanúgy alkalmazhatók. Ezt követően az orvos egy apró szúrást ejt, és ezután vezeti be a kezelőtűt a kívánt területre. A helyi érzéstelenítő beadásakor kis feszülést, csípést lehet ugyan érezni, de ez az érzéstelenítő hatás beálltával hamar elmúlik. A kezelőtű megfelelő pozícióban való rögzítése csak tompa nyomó érzést okozhat,
a kezelés során húzást, nyomást, tapintást érezhet, de éles fájdalmat a beavatkozás alatt várhatóan nem fog tapasztalni.
Ha beavatkozás közben bármilyen kellemetlenség adódik, kérjük, jelezze.

A kezelőorvos a helyi érzéstelenítést követően ultrahangos vezérlés mellett a fibroadenomába irányítja a kis szondát (vékony, üreges tű). Az igen alacsony hőmérséklet elpusztítja (ablálja) a megcélzott fibroadenomát. Számítson arra, hogy az előkészületekkel és utómunkálatokkal (sebkötözés, ellenőrző vizsgálatok) együtt körülbelül egy órát tölt a kezelőhelyiségben.

A FIBROADENOMÁRÓL ÉS AZ INNOVATÍV KRIOABLÁCIÓS ELJÁRÁSRÓL RÉSZLETESEN

Az alábbi, részletes tájékoztató célja, hogy áttekintést adjon a jóindulatú emlődaganatról és az eljárásról, felmerülő kérdéseinek legalább egy részére választ kapjon, és kiindulási alapot jelentsen az orvossal való párbeszédhez.

A lenti információk nem helyettesítik az orvosa által adott felvilágosítást, de a benne leírtak segítik, hogy kérdéseket tehessen fel a beavatkozással kapcsolatban.

Mi mindent megteszünk, hogy minden részletre kiterjedő tájékoztatást adjunk a konzultáció során, de mindig van figyelmünk és dedikált időnk arra, hogy további kérdéseit feltehesse nekünk és a beavatkozással kapcsolatos minden homályos pontot együtt tisztázzunk, hiszen mi az Ön csapata vagyunk.

A rendelőben végzett krioabláció az Amerikai Egyesült Államokban, Európában, és Magyarországon is jóváhagyott eljárás.

Célja a fibroadenoma sejtjeinek elpusztítása, ezért a nyitott sebészi műtét helyett elvégezhető, teljes értékű módszer. Az igen alacsony hőmérséklet teljesen elpusztítja a célterületen elhelyezkedő szövetet.
A krioablációs technológiát évtizedek óta hatékonyan alkalmazzák a prosztata, máj, vese és egyéb szervek jóindulatú és rákos daganatainak kezelése során. A technológiát és az eljárást az elmúlt években az emlő fibroadenomáinak kezelésére optimalizálták. Amennyiben Önnek jóindulatú emlődaganata van, jelentkezzen be hozzánk konzultációra, hogy feltérképezhessük, alkalmazható-e ez a műtétnél jóval kíméletesebb eljárás Önnél.

MI A FIBROADENOMA?

A fibroadenomák a jóindulatú melltumorok (csomók) egyik leggyakoribb típusát alkotják. Ezek a jóindulatú emlődaganatok szilárdak (nem folyadék tölti ki őket, mint a ciszták esetében), egyértelműen körülhatárolhatóak, és tipikusan kerek vagy ovális formájúak. A fibroadenomák jóindulatú elváltozások, azaz nem rákos daganatok, és nem is alakulnak át rosszindulatúvá. Idővel a méretük növekedhet, ezt általában hormonális változások okozzák.

A fibroadenomák egy része kitapintható a mellszövetben. Némelyik évekig nem változik, egyes esetekben azonban idővel egy golflabdánál is nagyobbra nőhetnek. Sok nő kényelmetlennek és zavarónak érzi ezeket a csomókat, amelyek időnként fájdalmasak, és érzékenyek is lehetnek. Egyes esetekben a fibroadenomák fizikailag is deformálhatják a mellet. A csomók okozta szorongás egyénenként változik.

A FIBROADENOMA ÉSZLELÉSE

A fibroadenomákat leggyakrabban az emlő önvizsgálata, vagy orvosi vizsgálata során találják meg. Ilyenkor további vizsgálatok végezhetők: ultrahang, mammográfia vagy egyéb képalkotó eszköz használata, mint pl. MRI. A fibroadenomák a fizikai és a képalkotó vizsgálatok során tipikus megjelenést mutatnak, de a diagnózist legtöbbször mintavétellel meg kell erősíteni – mivel a képalkotó vizsgálatok után sem lehet minden esetben teljes biztonsággal kijelenteni, hogy a daganat valóban jóindulatú.

A határozott diagnózis a szövetmintavétel (biopszia) után következik. A legtöbb esetben minimálisan invazív, képalkotó eszköz által vezérelt biopsziát végeznek.


Minimálisan invazívnak nevezzük az olyan beavatkozásokat, melyeket új technológia segítségével végzünk, nagyobb, a testen ejtett vágás nélkül.
Ezt az eljárást a kezelőorvosa a rendelőjében, helyi érzéstelenítésben végzi. Rendszerint ultrahangos vezérlés mellett bevezetnek egy biopsziás tűt az emlőbe, amivel szövetmintát vesznek. A mintát ezután elküldik egy patológusnak, aki mikroszkópos vizsgálattal megállapítja, hogy valóban fibroadenomáról vagy más típusú elváltozásról van-e szó. Az eljárást követően a nők a megszokott módon folytathatják életüket. A jóindulatú emlődaganatok mintavételének szövettani feldolgozásához általában 5-10 nap szükséges.

MIK A KRIOABLÁCIÓ (FAGYASZTÁS) ELŐNYEI A NYITOTT (SEBÉSZI) MŰTÉTTEL SZEMBEN?

Korszerű eljárásunk esetében nincs eltávolított szövet, és az esztétikai eredmények kiválóak. Az emlő formája krioabláció után változatlan, illetve a fibroadenoma méretcsökkenéséből eredő esetleges változás lényegesen enyhébb, mint sebészi műtét esetén. Az eljárás kényelmes és fájdalommentes, mivel a hideg és a helyi érzéstelenítés elzsibbasztja a területet. Varratra nincsen szükség, mivel csak egy apró szúrást ejtenek a bőrön. Egy öntapadós sebzárócsík elegendő a lezáráshoz. Ahogy a tűbiopszia után, úgy a krioabláció után is, a nők többsége azonnal visszatérhet a munkába és a megszokott módon folytathatja életét.
Az innovatív csúcstechnológiás eljárás legnagyobb előnye, hogy rizikója minimális, még az altatás kockázataitól sem kell tartania, ugyanakkor a vágással történő kezeléssel teljesen egyenértékű megoldás. A rövid lábadozási időt nálunk minden igényt kielégítő kényelemben töltheti, a gyors felépülésnek köszönhetően hamar visszatérhet megszokott életéhez. A beavatkozás immunerősítő hatását a szakorvosok világszerte még csak az eddigi vizsgálatok alapján feltételezik, ezt megerősítendő, az ezzel kapcsolatos bizonyító kutatások jelenleg is folynak.

Nálunk minimális a várakozási idő, a lehető leghamarabb biztosítunk időpontot Önnek, és az első konzultációtól a távozásig csapatunk teljes figyelmet szentel Önnek. A hivatásunk és Pácienseink iránti elkötelezettségünk motivált bennünket arra, hogy egészségközpontunk tereit és szolgáltatásait minden részletre kiterjedően úgy alakítsuk ki, hogy a nálunk töltött idő otthonosan, kényelmesen, diszkréten teljen és minden adott legyen a gyors felépüléshez.

MIKOR MÚLIK EL A CSOMÓ?

A krioablációs eljárás elpusztítja (ablálja) a fibroadenoma sejtjeit. Idővel a testben az elpusztult sejtek felszívódnak. A kezelt sejtek természetes felszívódása alatt a mellben egy tapintható csomó érezhető, mely idővel fokozatosan zsugorodik. A szövet felszívódásához szükséges idő a csomó eredeti méretétől és egyéb tényezőktől függően változik. Kisebb csomó a kezelés helyén ritkán megmaradhat, ami nem feltétlenül a fibroadenoma szövete, de biztosan jóindulatú folyamat. Amennyiben a kezelés után elmúlt csomó helyén vagy környékén újabb csomó keletkezne, kérjük, forduljon hozzánk vagy emlődiagnoszta szakemberhez annak kivizsgálására.

MIK AZ KRIOABLÁCIÓS (FAGYASZTÁSOS) KEZELÉS VESZÉLYEI?

A krioabláció nagyon biztonságos eljárás, a komplikációk és mellékhatások még az irodalmi adatok alapján is alig fellelhetőek, ilyenek lehetnek a duzzanat a kezelt területen, kis fájdalom, a bőrfelület enyhe fagyási sérülése a szúrás helyén. Extrém ritkán, de előfordulhat bőrpír, gyulladás, véraláfutás, a vártnál kiterjedtebb szövetelhalás. Esetleges hegesedés, meszesedés, zsírnecrosis jelentőség nélküli, normális következményei lehetnek a beavatkozásnak.

A kezelés nem okoz maradandó fájdalmat. Az emlők mastopathiás vagy hormonális eredetű fájdalmainak kezelésére a krioabláció nem alkalmas.
A krioabláció semmilyen összefüggésben nincs az emlőrák kialakulásával.

Fontos tudni, hogy a krioterápia nem előzi meg az élete során esetlegesen kialakuló emlőrákot, ezért rendszeres szűrővizsgálatra továbbra is járnia kell.

Mivel a beavatkozás a későbbi szoptatást akadályozhatja, ezért kezelőorvosaink elkerülik az emlőbimbót és környékét.
A fibroadenomák gyakran többszörösek, tehát ha egyszer előfordult, akkor magasabb az esély több hasonló kialakulására a jövőben, ezért rendszeres (éves) ultrahang követés szükséges. A kontroll vizsgálatok a beavatkozást követően négy héttel, majd 1 év múltán esedékesek.

Jövőbeli emlővizsgálatoknál tájékoztassa a vizsgálatot végző radiológust arról, hogy ilyen beavatkozása történt.

Konzultáljon szakorvosainkkal, hogy segíthessünk Önnek!

Nálunk minimális a várakozási idő, a lehető leghamarabb biztosítunk időpontot Önnek.

ORVOSAINK

DR. DEÁK PÁL ÁKOS PH.D.

Intervenciós radiológus, radiológus szakorvos, egyetemi docens

DR. DOROS ATTILA PH.D.

Intervenciós radiológus, radiológus szakorvos, egyetemi docens

Jóindulatú emlődaganat kezelés árak:

  • Konzultáció ultrahang vizsgálattal: 40 000 Ft
  • Vastagtűs biopszia: 85 000 Ft
  • Fibroadenoma krioabláció: 970 000 Ft

FIBROADENOMA KISOKOS

A fibroadenoma egy jóindulatú (nem rákos) emlődaganat, amely a mell szöveteiből, elsősorban a mirigyszövetből és a kötőszövetből ered. A fibroadenoma gyakori emlődaganat, különösen fiatalabb nőknél fordul elő. A fibroadenomák jellemzői:

  1. Tapintásra: A fibroadenoma általában kemény, rugalmas, gömbölyű vagy ovális csomóként tapintható, melyek jól körülhatároltak és könnyen mozgathatók az emlőben. Méretük változó lehet, és egyes esetekben akár növekedhetnek is.

  2. Tünetek: A fibroadenomák többsége fájdalommentes, bár néhány nő érzékenységet vagy fájdalmat tapasztalhat a daganat környékén. A fibroadenoma mérete nőhet a menstruációs ciklus során, és csökkenhet a menopauza után.

  3. Diagnózis: A fibroadenoma diagnózisa általában fizikai vizsgálat, mammográfia, ultrahang és/vagy szövettani mintavétel (biopszia) segítségével történik.

  4. Kezelés: A fibroadenoma kezelése függ a daganat méretétől, növekedési ütemétől és az esetleges tünetektől. Sok esetben kezelés nem szükséges, és csak rendszeres ellenőrzésre van szükség. Amennyiben a fibroadenoma nagy, gyorsan növekszik, vagy kellemetlenséget okoz, a daganatot eltávolíthatják műtéti úton vagy kíméletesen kezelhető krioablációval.

Ha gyanús elváltozást észlel a mellben, forduljon orvoshoz, aki elvégezheti a szükséges vizsgálatokat és javasolhatja a megfelelő kezelést.