fbpx

KEZELÉS - ENDOKRINOLÓGIA

Endokrinológiai szakrendelés

Az endokrinológia a sejtek, szövetek és szervek közötti kommunikációval, ennek szabályozásával és ellenőrzésével foglalkozik.

Szorosabb értelemben az endokrinológia a belső elválasztású mirigyek, úgymint a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, az agyalapi mirigy, a petefészek, a herék és a hasnyálmirigy betegségeivel foglalkozó orvosi szakág.

A szervezet egyensúlyát biztosító rendszer nagyon összetett, hiszen idegrendszeri és endokrin komponense is van, melyek külön-külön is magasfokú integrációt mutatnak, ugyanakkor a kettő egymással, és más rendszerekkel is szoros kölcsönhatásban áll, és bonyolult együttműködéssel látja el a szervezet fennmaradása szempontjából nélkülözhetetlen funkciókat.

Milyen problémával érdemes endokrinológushoz fordulni?

A leggyakoribb okok jellemzően az alábbiak:

 • pajzsmirigy elváltozása, megnagyobbodása
 • terhesség alatti pajzsmirigy működési zavarok
 • különféle hormonzavarok, hormonális problémák
 • székrekedés
 • magas vérnyomás
 • gyors szívdobogás
 • hízás, fogyás
 • vesekőképződés
 • cukorbetegség
 • alvászavar
 • szédülés
 • emlőváladékozás
 • hajhullás
 • izzadás
 • hasmenés


Endokrinológiai kezelés akkor is felmerülhet, ha egy szokásos terápia nem járt sikerrel. Épp ezért több más társszakmával is szorosan együttműködve, szerteágazó panaszegyüttessel lehet endokrinológus szakorvost felkeresni.

Mik azok a hormonok?

A belső elválasztású mirigyek hormonokat termelnek, melyek olyan vérárammal szállított molekulák, melyek hatásaikat a termelődésük helyétől távol fejtik ki.

Részt vesznek csaknem az összes élettani működésben, így például az emésztésben, vérképzésben, érzékszervek működésében és a közérzet és magatartás alakításában is.

A hormonok fontos szerepet játszanak a vérnyomás – és a folyadékháztartás szabályozásában is, hatást gyakorolnak a sejtnövekedésre, fejlődésre, a szív és vesefunkcióra, a csontrendszerre és a reproduktív folyamatokra is.

Élettani funkciójuk 3 nagy csoportba sorolható:

 1. A szervezet anyagcseréjének fenntartása
 2. A növekedés és differenciálódás
 3. Reprodukció

 

Az anyagcsere élettani egyensúlyának biztosítása az endokrin rendszer egyik legfontosabb funkciója. Ebben lényeges szerepet játszik a hasnyálmirigy által termelt inzulin, a pajzsmirigy hormonok, a mellékvesében termelődő kortizol, a csontanyagcsere szabályozásában pedig a mellékpajzsmirigyek parathormonja.

A növekedés és differenciálódás folyamata részben a gyermekendokrinológia tárgykörébe tartozik, de természetesen ennek a rendszernek is előfordulnak felnőttkori kóros állapotai, melyek az egész szervezetre hatást gyakorolnak.

A reprodukció kérdése szintén nagyon fontos, és manapság a gyermektelenség fokozódásával egyre inkább előtérbe kerülő téma, mely zavarainak hátterében számos esetben az endokrin rendszer integritásának zavara áll.

Konzultáljon szakorvosainkkal, hogy segíthessünk Önnek!

Nálunk minimális a várakozási idő, a lehető leghamarabb biztosítunk időpontot Önnek.

ORVOSAINK

DR. BALÓ TÍMEA

Belgyógyász, endokrinológus

MIKOR GYANAKODHATUNK HORMONÁLIS PROBLÉMÁRA?

Gyakran egészen általános problémák, pl. fáradékonyság hátterében is endokrinológiai probléma állhat. Akkor érdemes szakorvoshoz fordulni, ha ezek a panaszok huzamosabb ideje fennállnak, illetve rosszabbodnak.

Gyanakodhatunk ilyen problémára hangulatingadozás, negatív közérzet, szívdobogásérzet, hirtelen hízás – hirtelen fogyás, haj- és bőrproblémák (akne, hajhullás), nem időszerű serdülés, fokozott szőrnövekedés, menstruációs zavarok, impotencia, de akár éjjeli álmatlanság esetén is.

Kijelenthetjük, hogy e panaszok szinte az egész belgyógyászat teljes spektrumát lefedhetik.

MILYEN BETEGSÉGEI LEHETNEK AZ ENDOKRIN RENDSZERNEK?

A hormonális rendszer betegségeiben az egyes hormonok működése nem igazodik a szervezet igényéhez, azaz alulműködés (túl kevés hormon termelődik), vagy túlműködés (túl sok hormon termelődik) alakul ki. Az is előfordulhat, hogy egy korábban megfelelően működő hormon elveszíti a hatékonyságát, és egyre nagyobb mennyiségnek kell ahhoz termelődnie, hogy a kívánt biológiai hatást elérje (hormonrezisztencia, vagy érzéketlenség). Az endokrin mirigyekben jó – és rosszindulatú daganatok is kialakulhatnak, melyek a mirigy megnagyobbodását, esetleg tapintható csomót okozva.

HOGYAN DIAGNOSZTIZÁLHATUNK EGY GYANÍTOTT ENDOKRIN BETEGSÉGET?

Amennyiben az alapos anamnézisfelvétel és fizikális vizsgálat során felmerül a gyanú, hogy hormonális betegséggel állunk szemben sok esetben laborvizsgálatokra, illetve képalkotó vizsgálatokra van szükség.

A laboratóriumi hormonmeghatározásoknál nagyon fontos szerepe van az időzítésnek, nemcsak a napszak meghatározott, hanem sok esetben egyéb tényezők is (menstruációs ciklus, egyes gyógyszerek szedése eltolhatja az optimális vérvétel időpontját).

A képalkotó vizsgálatok közül sok esetben az adott szerv ultrahang vizsgálata a legjobb módszer, de gyakran egyéb radiológiai módszereket, CT, MR vizsgálatot, izotópvizsgálatot, illetve invazív módszereket is igénybe kell venni. Bizonyos esetekben aspirációs cytológiai mintavételre is szükség lehet.

Konzultáljon szakorvosainkkal, hogy segíthessünk Önnek!

Nálunk minimális a várakozási idő, a lehető leghamarabb biztosítunk időpontot Önnek.

ORVOSAINK

DR. BALÓ TÍMEA

Belgyógyász, endokrinológus

Endokrinológiai szakrendelés árak:

 • Endokrinológiai konzultáció: 40 000 Ft
 • Endokrinológiai konzultációkon kiírt ultrahang: 35 000 Ft
 • Endokrinológiai kontroll vizsgálat: 35 000 Ft
 • Receptírás 5 000 Ft