fbpx

Új szolgáltatásunk: miómakezelés vágás és altatás nélkül

A miómát eltávolító hagyományos műtéti eljárások legtöbbször egyet jelentenek a méh kivételével. Az intézményünk által végzett ún. embolizációs technika esetén a méh megmarad, a szervezet pedig csak minimálisan terhelődik, mivel a beavatkozás altatás és vágás nélkül történik.

Intézményünkben gyógyító Dr. Harmat Zoltán, intervenciós radiológus szakorvos közel 2000 sikeres mióma embolizációt hajtott végre már.

A panaszok súlyossága és a beteg életkora dönti el, hogy a miómát gyógyszeresen vagy hormonálisan kezelik, műtéti úton távolítják el vagy katéteres embolizációt végeznek. A miómát gyógyító sebészeti eljárások lehetnek konzervatív vagy radikális műtétek. A műtéti beavatkozás hüvelyen keresztül vagy hason át történő metszéssel hajtható végre, melynek során gyakran az egész méh eltávolítására is sor kerül.

A mióma az izomszövetek jóindulatú daganata, mely nem veszélyes, de ennek ellenére a göb által okozott enyhe, illetve súlyos mellékhatások miatt kezelni szükséges. A kötőszövetből és nagyobbrészt izomból álló mióma csomók egyesével vagy elszórtan helyezkednek el, nem ritka, hogy egyszerre több göb van jelen az adott szervben. Méretük nagyon változatos lehet, a gombostűfej nagyságtól a dinnye nagyságig terjedhet. A harántcsíkoltizomban előfordulása ritka, leggyakoribb megjelenési helye a méhtest simaizomszövete. Keletkezése és növekedése feltehetően a petefészek működésével van kapcsolatban. Fogamzóképes korban alakul ki, gyakran a 25-30. életév után, s az egyik leggyakoribb nőgyógyászati megbetegedésnek számít. 

A mióma képződésre hajlamosító tényezők ma még nem teljesen ismertek, de valószínűsíthető, hogy kialakulásában a női nemi hormonoknak nagy szerepük van. Ezt támasztja alá az a tény, hogy ösztrogén kezelés hatására és terhesség alatt a mióma általában megnő.

A menopauza után a már kifejlett mióma visszafejlődhet. Ennek ellenére az utolsó havi vérzés után továbbra is szükséges a rendszeres nőgyógyászati vizsgálat. A miómát leggyakrabban nőgyógyászati vizsgálat során vagy más okból végzett hasi ultrahang vizsgálat kapcsán fedezik fel. 

A mióma a legtöbb nőnek nem okoz panaszokat. Azonban elhelyezkedéstől és mérettől függően változatos tüneteket produkálhat, melyek többnyire enyhék, viszont a mindennapi életvitelt zavarók lehetnek. Ilyen például a folyás, a fájdalom és a vérzés. Néhány esetben igen súlyos panaszok hátterében is állhat ez a jóindulatú göb. A megnagyobbodott mióma nyomhatja a húgyhólyagot, ami visszatérő húgyúti fertőzéseket, sőt vizelettartási zavarokat idézhet elő. 

Dr. Harmat Zoltán, a Premier Med intervenciós radiológus szakorvosa várja betegeit konzultációra, hogy minden embolizációval kapcsolatos kérdésre választ adjon.