fbpx
bittner-nora

Dr. Bittner Nóra PH.D

Tüdőgyógyász, onkológus

A Semmelweis Orvostudományi Egyetemen diplomáztam 1989-ben. Tüdőgyógyász (1996), klinikai onkológia (2004) és klinikai farmakológia (2006) szakvizsgákat tettem.

Az onkológián belül fő érdeklődési területem a három leggyakoribb daganat a tüdő, az emlő, és az emésztőszervi daganatok kivizsgálása, terápiás tervének felállítása, esetleges másodvéleményezése és gondozása.

A daganatok legnagyobb részéről igazolódott, hogy genetikai eltérés (mutáció) is állhat a háttérben, igy ezeknek a meghatározása a kezelések előtt létfontosságú, mivel befolyásolja a terápiás választásunkat is. A tüdődaganatok genetikai eltérésen alapuló kezeléséből írtam tudományos dolgozatomat is (PhD, 2015). Ma már a személyre szabott orvoslás korát éljük, így a betegekkel részletesen ismertetnünk kell, a kivizsgálások eredményeit, milyen kezelési módozatokat alkalmazunk. Ide tartoznak az orvostudomány kutatásainak eredményei is, a célzott terápiák és az egyre szélesebb indikációban alkalmazható immunterápiák is.

Az onkológiai betegek komplex ellátása sebészeti, gyógyszeres terápia és sugárterápia együtteséből épül fel. Ezek kombinációját és sorrendjét, a kivizsgálások eredményei alapján az ONKOTEAM állítja fel.

Az új terápiák is csak a kellő időben kivizsgált betegeknél hozhatnak jelentős javulást!

A korosztályosan javasolt szűrővizsgálatok (emlő, vastagbél, méhnyak) a panaszmentes emberekben a korai elváltozások felismerésére szolgálnak, ebben a stádiumban a legtöbb daganat még gyógyitható.

Abban az esetben, ha fokozódó panaszok mellett is késik a kivizsgálás, sajnos hamar áttétek alakulhatnak ki a szervezetben. Ebben az esetben is számos kezelési lehetőség van, amivel a betegek életét meghosszabbíthatjuk, megtartott életminőség mellett. A betegeknek minden esetben részletes és pontos tájékoztatásra van szükségük, hiszen így tudjuk a közös célt, a gyógyulást, vagy állapot javítást elérni. Az onkológiai kezelések megkezdésekor már gondolni kell a megfelelő tápláltság biztosítására, értendi javaslatokra. Számos étrendkiegészítőt, alternatív terápiát szeretnének alkalmazni a betegek, ebben is tanácsot kell adni, a mellékhatások és esetleges toxictások elkerülése érdekében. Ennek megfelelően diétás tanácsadás a betegség igazolásától szükséges. Sajnos az előrehaladott daganatok jelentős része fokozódó fájdalommal jár, ami a betegeknél nagy elkeseredéssel, személyiségváltozással is jár. A különböző eredetű fájdalmak betegre szabott csillapításával szintén megnövelhető a beteg életminősége, és eredményesebb a terápia is. A testi tünetek kezelése mellett rendkívül fontos a betegek pszichés támogatása is, hiszen ezzel a betegség okozta szorongás egy része is enyhíthető.

 

Társasági Tagságok:

1997 Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT)

2004 Magyar Onkológusok Társasága (MOT), vezetőségi tag

2004 Magyar Klinikai Onkologiai Társaság (MKOT)

2004 ASCO

2007 ESMO

2008 Magyar Tüdőgyógyász Társaság, Onkopulmonológiai vezetőségi tag

2014 Magyar Szenológiai Tárasáság, vezetőségi tag

2021 Magyar Onkokardiológiai Társaság, vezetőségi tag

2023 Magyar Életmód Társaság

Magyar Orvos Szerkesztőbizottsági tag

Magyar Onkológia Szerkesztőbizottsági tag

Pathology Oncology Research ( POR) Szerkesztőbizottsági tag

 

Társadalmi aktivitás:

2004: „Az év orvosa” díjban részesültem a betegek szavazatai alapján

2017: 21 Nő az egészségügyért – tagjává választottak.

Célkitűzésünk az egészséges étetmód, szűrővizsgálatok fontosságánk ismertetése,

Fiatalok mentorálása,

Folyamatosan előadásokat tartok nemzetközi és hazai fórumokon, valamint betegszervezetek részére

Fő kutatási és terápiás területem a tüdődaganatok, emlő és bélrendszeri daganatok, valamint a ritka daganatok

Másodvélemények, kivizsgálások, konzultációk adása, telemedicina rendszerén keresztül is.

Magánellátási gyakorlatom 2013 óta van (Onkológia, Tüdőgyógyászat)

 

DR. BITTNER NÓRA