fbpx

Élet a Hashimoto-betegséggel

Élet a Hashimoto-betegséggel: „Jézusom, mindjárt összeesem…” Interjú Decker Ádám vízilabdázóval

Folyamatos fáradtság, ingerlékenység, hízás, alvás után sem szűnő kimerültség és kellemetlen edzések. Ezek jellemezték Ádám mindennapjait, mielőtt fény derült pajzsmirigy működési zavarára.

Decker Ádám, világbajnok és magyar válogatott vízilabdázónk, a Honvéd leigazolt játékosa, a Premier Med Egészségügyi-, Oktató- és Kutatóintézetben járt, hogy pajzsmirigy alulműködésének szokásos évi, ultrahanggal egybekötött, szakorvosi kontrollvizsgálatát elvégezhessük. A vizsgálatok után őszintén mesélt betegségének nehézségeiről.

Hogyan derült fény a pajzsmirigy működési zavarra?

 

A 2016-os olimpiai felkészülésnél a kötelező orvosi vizsgálatoknál már látszott, hogy a TSH értékem az egekbe szökött, de akkor még nem tulajdonítottunk ennek túl nagy jelentőséget. Később, szintén egy rutin sportorvosi vizsgálat során jelentkezett ismét az egyértelmű pajzsmiriggyel kapcsolatos működési zavar, amely után már megkezdődhetett a gyógyszeres kezelés.

 

Mit jelent a Hashimoto-betegség?

 

A Hashimoto-betegség egy rendkívül gyakori jelenség férfiak és nők körében egyaránt. Gyakorlatilag a pajzsmirigy autoimmun gyulladásáról beszélhetünk. A mindennapokban, az én eseteben ez hízással, fáradékonysággal, esetenként ingerlékenységgel jár. Dr. Baló Tímea, a Premier Med endokrinológusától ismét sok jó tanácsot kaptam a betegséggel kapcsolatban.

Decker_Adam_PremierMed

A pajzsmirigy működési zavaroknak számtalan pszichés, így hát hangulati vetülete is van. Mi a Te megküzdési stratégiád ezekkel kapcsolatban?

Engem is erősen érintett a betegség pszichés vetülete. Sokszor éreztem azt, hogy Jézusom, mindjárt összeesem, nem tudom végigcsinálni az edzéseket, ingerlékenyebb voltam, ráadásul a súlyom elérte a 115 kg-t. A legrosszabb az volt, hogy akár 10 óra alvás után is csak kóvályogtam. Ameddig nem tudtam a betegségemről, addig csak a szűk családi és baráti kör jelzései alapján tudtam, hogy most valami nincs rendben, nem vagyok a régi. Próbáltam erőt venni magamon, de ez szélmalomharcnak bizonyult. Amióta szedem a gyógyszert, csupán a testsúlyomra kell ügyelnem, minden más tünet megszűnt, amit a körülöttem lévők is megerősítettek.

Azóta miben változott az életed, esetleg az étrended?

Tudatosabban táplálkozom, igyekszem jobban figyelni a pihenésre, leginkább az elegendő alvásra. Ami a legkevésbé megterhelő, hogy reggelente szednem kell a vitaminok mellé plusz egy tablettát. Elhagytam a tej és tejtermékeket és gluténmentes étkezést kezdtem el. A gluténmentes étkezést javasolta a Premier Medben Dr. Baló Tímea endokrinológus is.

Milyen gyakran javasolt az endokrinológiai kontroll?

Három havonta járok kontrollra. Az, hogy most a Premier Medbe jöhettem, kiemelkedően jó élmény volt. Hihetetlen ez a környezet és nagyon jó érzés volt, hogy ennyi őszinte odafigyelést kaptam. 

Balo_Decker

Sportolói életedet mennyiben befolyásolja a pajzsmirigy problémád?

Ameddig rejtve volt, addig nagyon befolyásolta. Szerencsére a gyógyszeres kezelés hatására visszatért minden a régi kerékvágásba, már energikusabb vagyok, és ismét ki tudom hozni magamból az aznapi maximumot.

A pajzsmirigy betegségek mennyiben befolyásolják a sportolók karrierjének hosszát?

Tudtommal semennyire. Sajnos sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a különféle szívproblémák és a teljesítmény végtelenségig fokozása. Számomra kiemelten fontos, hogy a megfelelő fokozatossággal hagyjam abba a sportkarrieremet, azt hiszem, talán a hirtelen váltás jelenti a legnagyobb gondot.